PRODLOUŽENO!!! výstava květin AMARYLIS VE SVĚTĚ KÁVY A ČOKOLÁDY na zámku Třeboň

Po dvou letech koronavirové odmlky zkrášlují a provoňují již po čtrnácté
interiéry třeboňského zámku nádherné květinové vazby
s AMARYLISY a opět v tematickém duchu.
O víkendech a státních svátcích (15.4.-18.4., 23.-24.4.2022)
prohlídky VOLNÉ bez průvodcovského výkladu (9:00 - 16:30 h.)
Ve všedních dnech (19.-22.4.2022)
prohlídky vázány na začátek prohlídek s průvodcem (9:30-16:30 h.)
VÝSTAVA JE PRODLOUŽENA:
od úterý 26. dubna do neděle 1. května 2022
v těchto dnech bude výstava přístupná jen s průvodcem
a vázána na začátky prohlídek
Úterý až pátek / 10:30, 12:30, 14:30 hodin
Sobota a neděle / 10:00, 12:00, 14:00, 15:30
TERMÍN 15. ROČNÍKU VÝSTAVY AMARYLIS V ROCE 2023:
Velký pátek 7.dubna - neděle 16.dubna 2023
pozvánka ZDE
Letos žijí historické objekty Národního památkového ústavu ROKEM ŠLECHTICKÝCH SLAVNOSTÍ, a byť se to nemusí pro dnešní spěšnost zdát, v historii bývalo posezení u šálku kávy takovou malou slavností, o to spíše, podávala-li se ke kávě také čokoláda.
Letošní květinová zámecká výstava tak ponese název AMARYLIS VE SVĚTĚ KÁVY A ČOKOLÁDY. Věděli jste, že káva pochází z krajin mezi Etiopií a Keňou, a že Afrika samotná bývala výletní destinací i posledních generací Schwarzenbergů? První kavárny, v nichž probíhaly společenské a politické debaty, vznikaly v arabském světě. V druhé polovině 16. století, tedy již za dob posledních Rožmberků, se zprávy o kávovém nápoji dostávají i do Evropy, ale vůbec první evropská kavárna vzniká až roku 1671 ve francouzském Marseilles, tedy v době, kdy byl třeboňský zámek rekonstruován prvními Schwarzenbergy, pro něž se třeboňský zámek stal prvním oficiálně a natrvalo vlastněným sídlem v Čechách. V téže době se káva popíjela již také na vídeňském dvoře, jehož byla knížata ze Schwarzenbergu neodmyslitelnou součástí. Čokoláda jako taková pro změnu pochází z Ameriky, kde fungovala pro Maye a Aztéky už jako platidlo i cenný dar. Do Evropy se čokoláda dostala až díky zámořským objevům a teprve počátkem 18. století se začala popíjet ve šlechtických kruzích monarchie. V té době roste obliba dosud odmítaných kávových a čokoládových nápojů, což způsobovala jednak jejich hořkost, ale i nemalá cena. K oné oblibě přispělo doslazování i dochucování - např. vanilkou, skořicí, hřebíčkem, anýzem či chilli. První čokoládová továrna na našem území vzniká až roku 1896, díky čemuž se rozličné sladkosti stávaly dostupnějšími a oblíbenějšími. A ruku na srdce - Vy jim nepodléháte?
Pro dvorskou společnost se káva a čokoláda staly symbolem prestiže, bohatství i postavení, a jejich konzumaci tak bylo podřízeno i vybavení salónů - pohodlný nábytek, vzácné koberce, cenný porcelán i přítomnost podmanivých květin. Chybět při těchto příležitostech nemohl ani tabák, roztodivné zákusky, hudební doprovod či společenské hry, jiní pro změnu dávali přednost čajovým dýchánkům. Nenechte si tedy ujít velikonoční výstavu knížecích zámeckých komnat v Třeboni, díky níž se stanete součástí dávných šlechtických radovánek.